Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Dosar penal pentru răspândirea tuberculozei

Dosar penal pentru răspândirea tuberculozei

Procuratura raionului Donduşeni a declanşat astăzi o cauză penală pe faptul infectării copiilor din grădiniţa “Luceafărul” din or. Donduşeni  cu  boală epidemică.
Temei pentru pornirea procesului penal au servit materialele acumulate de grupa de anchetare epidemiologică a Ministerului Sănătăţii.
Potrivit investigaţiilor efectuate de medicii-specialişti, din cei 261 de copii care au fost supuşi probei Mantoux, la 65 dintre aceştia reacţia a fost pozitivă. În rezultatul examenului renghenologic la 10 copii a fost depistată bronşita. După efectuarea tomografiei – 5 copii au fost îndreptaţi suplimentar la examinare la Institutul de Ftiziopneumologie, iar un copil a fost internat la Spitalul Ftiziopneumologic din Bălţi cu diagnoza “tuberculoză la ganglionii linfatici”.
Notăm că, educatoarea grădiniţei, Elena Tcaci este spitalizată în Dispensarul Ftiziopneumologic din mun.Bălţi cu diagnosticul: “Tuberculoză pulmonară”.
Urmărirea penală continuă, procurorii urmînd să stabilească circumstanţele celor întîmplate şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.
Potrivit articolului 215 din Codul penal, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 400 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 1 an, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale cu (sau fără) lichidarea persoanei juridice.